Jeg er en utgiftspost for deg og staten, men jeg sier ikke unnskyld!

Takk til Linda Øye med bloggen www.entittovergjerdet.blogg.no for å ha inspirert meg til å uttale meg rundt flyktningkrisen fra en psykiatrisk pasient og et barnevernsbarn sin side. Overskriften er ment for å provosere, ikke noe mer enn det egentlig. 


//Privat//Midlertidige dreads i 2012//

Jeg tenker en del på flyktningene og når jeg leser både i avisene og ser i newsfeeden min på facebook. Det samme går om igjen, og det handler om hvor mye flyktninger koster oss. Det rører noe ved meg rett og slett fordi jeg i hele min ungdomstid har vært en stor utgiftspost for nettopp, dine, skattepenger. 

Allerede som tolvåring, før jeg i det hele tatt visste hva skatt var, så ble jeg innlagt ett år på barnepsykiatrisk fordi jeg hadde mistet meg selv og var nede i mørket. Det var en STOR utgiftspost for deres skattepenger da jeg fikk taxi til og fra hjemmet etter hvert som behandlingen skulle gjøre meg mer selvstendig. Vi kunne jo heller i 2008 brukt disse skattepengene på noe annet, som for eksempel støtte til de lokale sykehusene som ble lovt i 2008. Staten har brukt dine skatte penger til å hjelpe meg gjennom en vanskelig ungdomstid der jeg måtte flytte på institusjon i 2010 og bo fram til 2012. Så rett og slett, dine skattepenger har oppfostret meg fra jeg var 15 år og ble barnevernsbarn.  Vi kunne jo heller i 2010 satset på grønn bom der vi innfører grønne serfikater for fornybar energi. Misforstå meg rett, jeg har ingenting i mot fornybar energi, men samtidig er det et helt annet kapittel for seg selv. 

Underveis i ungdomstiden min har jeg brukt tjenester som er en stor utgiftspost for deg og dine skattepenger. Jeg har vært innlagt over 10 ganger på psykiatrisk og flere ganger på somatisk for å bli ventrikkelskylt, og jeg fortsatte å være en utgiftspost for dine skattepenger. Kanskje de kunne blitt omdisponert på en smartere måte den gangen jeg trengte hjelp? Kanskje vi heller kunne brukt pengene på karakterer i barneskolen fra femte klasse for å sette barna under mer press enn det de allerede er under?

Når jeg gikk siste året mitt og litt av andre året mitt over to år på tilrettelagt skole og fikk taxi til og fra hver eneste dag jeg skulle på skolen, så var det en stor utgiftspost for dine skattepenger. Her kunne vi jo heller droppet eksamen og gjort nynorsk som til et frivillig fag, kanskje? Og satt alle pengene som blir brukt på "sånne som meg" over til det? "Hun er lat", tenker du, ikke sant? Det handler om å sette seg ned og faktisk prøve å forstå. Forstå sykdom som en selv ikke strever med før man dømmer og tror noe i det hele tatt. 

Jeg har egentlig bestemt meg for å la politikk ligge når det kommer til bloggen, rett og slett fordi det er enkelte retningslinjer som er greie å følge i forhold til hvem som leser bloggen og ikke. Så jeg skal ikke gå direkte inn på hvem som sitter i regjering, satt i regjering eller kunne sittet i regjering. Det eneste jeg vil fortelle er at jeg er faktisk glad over at vi har velferdsstaten Norge der vi alle får et stykke av kaken når det kommer til å skatte. Altså, vi samarbeider for at ting skal gå rundt, og for at vi skal få disse fine mulighetene som vi har rundt oss av tjenester. 

Nå surrer sikkert tankene dine rundt at dine verdier går faktisk på det å hjelpe dine egne før andre først og det er riktig tankegang, men... 

Barnevernsbarn, psykisk syke, psykiatriske pasienter, rusmisbrukere og uteliggere går langt ned på, ja, la oss kalle det, "rangstigen" i vårt samfunn og blir faktisk ikke sett på som "en av våre egne". Og det er feil! Alle er like mye verdt og det å rangere mennesker etter verdi er helt feil! Uansett om de kommer fra Gibraltar, Finnmark eller Syria! Det kunne vært deg eller meg som flyktet over til Sverige, eller kanskje lenger? Det var i hvert fall reelt at nordmenn måtte flykte over til Sverige (Ja, hele 50.000) i 1940. Det er ikke lenge siden. Det kunne vært du som var "utgiftsposten" til staten med skam og skyldfølelse selv om du er norsk. Men vet du hva? Jeg skal faktisk ikke tillate meg å beklage dere.

Jeg bruker heller muligheten for å si takk for at du leste helt hit, takk for at du bidrar til velferdsstaten vår og takk for at du har gitt meg livet på nytt og muligheten til å leve! 

#Inkludermeg 

 

7 kommentarer

MonaNord

27.10.2015 kl.13:06

Skikkelig bra skrevet :) og mange bra poenger :)

Eilén Holt

27.10.2015 kl.13:23

MonaNord: Tusen hjertelig takk!

HL Helene

27.10.2015 kl.15:29

Jeg er glad DU lever. Og de pengene er du verdt. Jeg villle ikke omdisponert dem, i min villeste fantasi. Nå håper jeg du får hjelp til å leve godt. Du er god.

Eilén Holt

27.10.2015 kl.15:56

HL Helene: Gode deg!
<3

Anne Kari

27.10.2015 kl.22:39

Jeg jubler av dette! Bare en ting å si: JAAAA!!!

Aggis

28.10.2015 kl.18:15

Samme her, sikkert brukt over en million med tanke på alle turene i ambulansefly og til psykiatrisk. Skjemmes ikke.

Den Grønne

16.12.2015 kl.15:39

Så vanvittig bra skrevet dette her!

Skriv en ny kommentar

Eilén Holt

Eilén Holt

21, Oslo

21 år og student bosatt i Oslo. Er en rektangel plassert i en firkantet verden. ​ Det å reise er en stor del av livet mitt, og jeg elsker det! Psykisk helse er min hjertesak. ​​ Kontakt meg gjerne på: Eilen_holt@hotmail.com

Følg Eilén på instagram Blogglisten eilenholt eilenholt

Kategorier

Arkiv

hits