Hva er kompleks PTSD?

Posttraumatisk stresslidelse (på engelsk posttraumatic stress disorder, PTSD) er en alvorlig angstlidelse som kan utvikle seg etter eksponering for en hendelse som fører til psykiske traumer. Denne hendelsen kan innebære en trussel om død for seg selv eller andre, eller til ens egen eller andres fysiske, seksuelle eller psykiske integritet. 

- wikipediaPå et punkt i livet, vil alle måtte takle en eller annen form for en psykologisk traume. At en nær og kjær dør, man mister jobben, en uventet skade; det er mange hendelser som vi kan vurdere som traumatiske for et menneske. De fleste mindre traumer som kan oppstå, kan behandles med hell og en person kan være funksjonell innenfor deres daglige liv igjen. Dessverre, så har det seg slik at noen mennesker opplever en eller flere alvorlige/store traumatiske opplevelser i løpet av livet deres. Dette kan være fra veldig ung alder og gå over et langt tidsrom der mennesket opptil flere ganger ikke har hatt mulighet til å flykte fra situasjonen som mennesket anser som farlig/truende. Derfor kan enkelte mennesker da bli diagnostisert med kompleks PTSD, og det er denne diagnosen jeg har kommet fram til med min behandler nå etter SCID-II tester og samtaler rundt PTSD. 

Mange traumatiske opplevelser (for eksempel bilulykke eller naturkatastrofer) er av et begrenset tidsperspektiv. Derimot, i noen saker kan mennesker oppleve kronisk traume som fortsetter i måneder eller år. Den nåværende PTSD diagnosen fanger ikke fullt opp den alvorlige psykiske skaden som oppstår ved lanvarige og gjentatte traumer. Mennesker som opplever kroniske traumer rapporterer inn flere symptomer sammen med den formelle PTSD diagnosen; Det kan væe endringer i deres selvbilde, måten de tilpasser seg stressende hendelser. 

Et annet navn noen ganger brukt til å beskrive samling av symptomer referert til som Kompleks PTSD er Disorders of Extreme Stress Not Otherwise Specified (DESNOS). 

Hva slags typer traumer er assosiert med kompleks PTSD?

Under traumer som går over en lang tidsperiode, er offeret vanligvis holdt i en tilstand av fangenskap. (fysisk eller følelsesmessig). I disse situasjonene er offeret under kontroll av "gjerningsmannen" og klarer ikke komme seg bort fra faren. Eksempler på slike traumatiske situasjoner kan være:

 • Konsentrasjonsleire
 • Bordeller
 • Langsiktig vold
 • Langsiktig fysisk barnemishandling
 • Langsiktige seksuelle overgrep mot barn
 • Listen fortsetter... 

Hvilke tilleggssymptomer er sett i kompleks PTSD?

Et menneske som har opplevd en lang periode med kronisk utnyttelse og kontroll av et annet menneske kan også oppleve disse følgende vanskelighetene:

 • Emosjonell regulering. Kan være vedvarende tristhet, selvmordstanker, eksplosivt sinne eller hemmet sinne.
 • Bevissthet. Inkluderer å glemme traumatiske hendelser, gjennoppleve traumatiske hendelser eller å ha episoder der man føler seg løsrevet fra ens mentale prosesser eller sin egen kropp. (Dissosiasjon) 
 • Selv-persepsjon. Kan omfatte skyldfølelse, hjelpesløshet, skam, stigmatisering og en følelse av å være helt annerledes fra andre mennesker. 
 • Forvrengte oppfatninger av gjerningsmannen. Eksempler er å tillegge total makt til "gjerningsmannen", bli opptatt av forholdet til "gjerningsmannen" eller opptatt av hevn. 
 • Relasjoner til andre. Eksempler på dette kan være total isolasjon, mistillitt til andre mennesker eller gjentatt søk etter en "redningsmann". 
 • "Ens system av meninger". Kan inkludere tap av håp eller tro eller en følelse av håpløshet eller fortvilelse. 

Hvilke andre vanskeligheter blir møtt av de som opplevde en kronisk traume?

Fordi mennesker som opplever kronisk traume ofte har flere symptomer som ikke er inkludert i en formell PTSD diagnose, så kan klinikere ofte misdiagnostisere PTSD eller diagnostisere en personlighetsforstyrrelse. For eksempel Borderline, avhengig personlighetsforstyrrelse og Masochistisk personlighetsforstyrrelse. 

Forsiktighet bør taes under vurdering for å forstå symptomer som er karakteristisk for PTSD eller om den rammede har PTSD og en personlighetsforstyrrelse. Klinikere bør vurdere for PTSD spesifikt først, og ha i bakhodet at en som er rammet av en kronisk traume kan oppleve noen av disse følgende symptomene:

 • Rammede kan unngå å tenke eller snakke om traumerelaterte emner fordi følelsene som er knyttet til traumene ofte er veldig overveldende.
 • Rammede kan bruke alkohol eller andre stoffer som en måte for å unngå og numme ned følelsene og tankene knyttet til traumene de har gjennomgått.
 • Rammede kan engasjere seg i selvskading slik som kutting eller andre former for selvskading. 

 

Jeg har altså tentativ diagnose emosjonell ustabil personlighetsforstyrrelse og har nå fått PTSD diagnosen "oppdatert" til kompleks PTSD. Og jeg vil gjerne også si at jeg føler at jeg kjenner meg ganske godt igjen i kompleks PTSD symptomatikken ifht. det jeg har gjort med den formelle PTSD diagnosen. Kompleks PTSD handler som oftest om emosjonelle overveldende flashbacks og PTSD handler om visuelle flashbacks. 

 

#KompleksPTSD #PTSD #Pykiskhelse #åpenhet #traumer #overlevende #barndom #kronisketraumer 

 

5 kommentarer

Aggis

28.10.2015 kl.18:25

Pappa har det, han var i Lebanon under invasjonen av Israel i 82. Og mamma har vokst opp med en syk far som var voldelig mot mange og ja.. begge de har PTSD. Pappa hadde det verst, han svimte ofte av. Også ble han voldelig, sloss og drakk.. blacka ut. Har en venninne som er voldtatt og slått gjentatte ganger, og enda det var reist sak mot vedkommende så ble hun sammen med fyren igjen og prøvde å skjule hvem han var... så ja, det er komplisert. Mamma elsket enda faren sin tross alt, og gav aldri opp. Jeg har "bare" Borderline, så meg er det visst ikke så nøye med i følge psykiatrien.

Eilén Holt

29.10.2015 kl.13:16

Aggis:Huff, så trist.. :-( PTSD er en veldig vanskelig diagnose å jobbe med som kan gi mange fysiske reaksjoner i ettertid. Borderline er faktisk ikke bare-bare det heller!

Julia

31.12.2015 kl.00:46

Veldig bra artikkel. Hadde også vært fint med en introduksjon av PTSD og dets symptomer, og så forklare forskjellen med complex ptsd.

Caroline

04.05.2016 kl.02:28

Hei!

Veldig flott og dekkende artikkel om både PTSD og kompleks PTSD. Jeg har kompleks PTSD, og er ekstremt dårlig akkurat nå. Har fortalt familiemedlemmer, familie til samboer, fastlege og nav at jeg ikke kan jobbe pga de store utfordringene jeg har i livet med kompleks PTSD. Og 80% av dem har fortalt meg at jeg ikke er syk, og at jeg ser så frisk ut. Jeg er så dritt lei av å høre på at mennesker uten noen form for utdanning forteller meg at jeg ikke er syk. Når jeg er alvorlig syk og diagnosert av en av de fremste psykologene innen barnetrauma og PTSD. Fastlegen min mener at jeg ikke er syk nok, og nav tror jeg er en skattesnylter. Familien mener at jeg er frisk og alle rundt meg sliter med å forstå hvor dypt denne sykdommen er i personlighet og karakter. Jeg har eksplosivt sinne og takler dårlig alle situasjoner som irriterer/terger meg det minste i hverdagen. Jeg føler meg gal. Og blir bare dårligere og dårligere. Jeg har vurdert å få megselv innlagt, fordi jeg egentlig ikke bør være alene grunnet selvmordstanker. Jeg er sliten og vil bare få hjelpen jeg fortjener som ekstremt syk i Norge og slappe av i et rom for meg selv. Håper du får den hjelpen vi alle med psykiske lidelser fortjener!

Caroline

25.02.2017 kl.03:03

Flott artikkel. Er diagnosert med vedvarende personlighetsforstyrrelse etter katastrofale livsendringer og dystymi etter fysisk vold av medelever på barneskole igjennom seks år. Eller kompleks PTSD som man også kan kalle det, da det ikke er en diagnose sånn rent teknisk. Psykologen min mente at en PTSD diagnose ikke dekket alvoret i sykdomsbildet mitt, og dette var derfor det som passet best. Er 20 år, uten jobb, uten fremtidsplaner, uten en trygg familie og uten en god støttespiller i terapien. Ingen forstår egentlig hva jeg sliter med, og det gjør vondt å være både såpass annerledes men også så stigmatisert som jeg føler meg. Får stadig reaksjoner der det virker som at kompleks PTSD er vanlig å ha, og at det behandles like lett som en forkjølelse. En helt forferdelig diagnose, som burde settes bedre lys på av myndighetene slik at vi som sliter blir tatt på alvor. Har prøvd å tatt selvmord tre ganger, og jeg lurer ofte på hvor "omsorgsfulle" disse menneskene jeg har rundt meg daglig hadde vært om jeg faktisk hadde dødd. Regner med at alle skal da blåse opp diagnosene mine og fortelle hvor mye de prøvde å hjelpe, slik det er blitt i vårt samfunn. Er det ikke positive ting, holder man kjeft. Foralltid.

Skriv en ny kommentar

Eilén Holt

Eilén Holt

21, Oslo

21 år og student bosatt i Oslo. Er en rektangel plassert i en firkantet verden. ​ Det å reise er en stor del av livet mitt, og jeg elsker det! Psykisk helse er min hjertesak. ​​ Kontakt meg gjerne på: Eilen_holt@hotmail.com

Følg Eilén på instagram Blogglisten eilenholt eilenholt

Kategorier

Arkiv

hits