Leserspørsmål: Har du prøvd metakognitiv terapi/vurdert elektrosjokkterapi?

Jeg fikk to spørsmål av en person på bloggen min, og jeg synes vedkommende fortjener et godt svar. Det ene er et vanskelig spørsmål som sikkert andre også har vurdert, eller tenker på. Jeg kan velge å svare alene fordi jeg ikke kan svare for andre, men jeg tror for dere andre som også leser bloggen min at det hadde vært veldig flott med en tilbakemelding så vedkommende får flere synspunkter. 

Har dere øyst til å hjelpe vedkommende med forslag, råd og erfaringer? Har du erfaring på dette feltet selv og vil være åpen om det? Hvordan hjalp det deg? Hvis du kan sette deg inn i situasjonen til pårørende, hvordan skulle du ønske de skulle behandlet situasjonen? Har du fått anbefalinger av noen? Legg gjerne igjen en kommentar! Tusen takk alle. 

"Har du vært inne på metakognitiv terapi? Har du vurdert elektrosjokkterapi? Kjenner jeg har mange spørsmål som jeg føler jeg ikke kan få besvart av behandler, men mest fordi jeg er interessert i andres erfaringer." - Avanya 

"When I knocked, the door opened. When I looked, I found."
- Paulo Coelho

Jeg har ikke noe erfaring på disse punktene, men jeg tenkte allikevel å lage et innlegg for andre å lese så de også kan dele erfaringene sine. Jeg tenkte å vinkle dette innlegget litt rundt hva jeg faktisk har erfaring med og hva jeg driver med nå om dagen for å sette kanskje et litt annet perspektiv også.

Metakognitiv terapi vs. dialektisk adfersterapi

"I stedet for å jobbe med innholdet i den deprimerte personens tanker, sikter metakognitiv terapi mot å redusere selve grubleprosessen."
http://psykologtidsskriftet.no

Jeg har ingen erfaring med metakognitiv terapi da problematikken min ikke bare dreier seg om depresjon. For meg som har Emosjonell Ustabil Personlighetsforstyrrelse og PTSD, så er følelsesmessige svinginger et stort problem. Det er det jeg jobber med å få kontroll på nå via Dialektisk Adferds terapi. Dette er noe jeg skal begynne med sammen med min behandler, gruppeterapi og meditasjon. 

Når det kommer til metakognitiv terapi ved depresjon kan forstås som tanker rundt tanker. Man går utifra en modell og tankene man har. Denne modellen beskriver kort informasjonssprossesering og hvordan ulike typer av tanke prosesser birdar til å opprettholde psykiske lidelser. Ved metakognitiv terapi går man ikke inn og analyserer for eksempel ens barndom for å finne fram til hvor angsten eller depresjonen har oppstått. Derimot arbeider man med den enkelte tanke som man grubler på og avmystifiserer den. 

Dialektisk Atferdsterapi og metakognitiv terapi er begge kognitive terapi former som går inn i tanker og forståelse. 

DBT er en av de nye retningene innen kognitiv atferdsterapi. Hovedmålgruppen er pasienter med eupf (emosjonell ustabil personlighetsforstyrrelse) med suicidal atferd. Dette er en gruppe som tidligere har vært vanskelig å oppnå gode behandlingsresultater for. De er preget av å befinne seg i enten den ene eller andre ytterlighet i tankemønster og atferd som for eksempel å benekte følelser eller å bli totalt overveldet av dem, oppleve en annen som god eller ons, forholde seg intenst eller likegyldig i en relasjon o.l. 

Dialektisk atferdsterapi bygger på kognitiv atferdsterapi, dialektisk tenkning og zen-buddhisme.


bildet er hentet her

Har du vurdert elektrosjokk terapi?

Her må det også være rom for flere erfaringer. Jeg har erfaring med alvorlig depresjon som har fått meg sengeliggende og også syk fysisk i fire måneder. Det er noe av det verste og utenkelige jeg har opplevd, og det var da jeg forsto forskjellen med å være lei seg og det å faktisk være deprimert. På denne tiden vurderte jeg elektrosjokk terapi, men bare i stillhet. Dette fordi det var uutholdelig. Jeg visste ikke noe om elektrosjokk terapi før jeg leste om det og i mine øyne var det skummelt. Ikke noe for meg. 

Den dagen jeg så "Flink pike" ble hele elektrosjokk terapien mindre farlig i mine øyne. Det var ikke slik jeg hadde sett det for meg, men den dag i dag føler jeg personlig inget behov for å behandles med elektrosjokk terapi. 

Elektrosjokkbehandling kan være aktuelt hos personer med alvorlig depresjon hvor man ikke kommer til målet med konvensjonell psykologisk og medikamentell behandling.

Har dere lyst å hjelpe Avanya med forslag, råd og erfaringer? Legg gjerne igjen kommentar!

 

Til Avanya: Lykke til ♥

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Eilén Holt

Eilén Holt

21, Oslo

21 år og student bosatt i Oslo. Er en rektangel plassert i en firkantet verden. ​ Det å reise er en stor del av livet mitt, og jeg elsker det! Psykisk helse er min hjertesak. ​​ Kontakt meg gjerne på: Eilen_holt@hotmail.com

Følg Eilén på instagram Blogglisten eilenholt eilenholt

Kategorier

Arkiv

hits