Til depressive ungdommer - Til du som har fordommer.


Les meningen her.

 Det er en ting som slår meg når jeg leser om mennesker som legger ut om andre med psykiske lidelser når de ikke har erfaring selv i hvordan det faktisk er. Hvordan vet de selv hvordan det er når de kan sitte der på sin høye hest og snakke nedlatende om andre mennesker på den måten? 

Jeg blogger først og fremst om psykisk helse og er åpen om min sykdom fordi jeg vil fjerne stigma rundt det å være emosjonell ustabil eller det å ha en personlighetsforstyrrelse. Kanskje jeg ikke endrer meningene til folk, men da har jeg prøvd. Jeg blogger også fordi andre i samme båt som meg eller andre som strever generelt psykisk kanskje kan lære seg teknikker jeg lærer meg hos behandleren min eller lære fra noe av blogginnleggene mine. Eller i det hele tatt - At bloggen min kan gi folk noe.

Depresjon er en kjemisk ubalanse i hjernen. Depresjon er en diagnose som gis av helsepersonell med utdanning. Depresjon diagnostiseres ikke selv. Sånn er det bare, men  ordet depresjon og ordet angst har blitt et eie ord av samfunnet og ikke helsepersonell som det en gang var. Slik som når en på 13 år sier "Jeg elsker deg" til en han eller hun har hatt et forhold til i kanskje en drøy uke. Depresjon kommer over tid, og det er en rekke symptomatiske trekk depresjonen i seg selv bærer med seg. 

Depresjon (også kalt depressiv lidelse, tilbakevendende depressiv lidelse, klinisk depresjon, alvorlig depresjon, unipolar depresjon, eller unipolar lidelse) er en psykisk lidelse preget av et gjennomgripende, lavt stemningsleie samtidig med lav selvfølelse, og tapt interesse for aktiviteter som vanligvis gir glede.

wikipedia 

Det som er synd er når mennesker rundt en bagatelliserer problemene til en som strever psykisk. En vet ikke hvor mye det tar av personen å dele dette en til en, en vet ikke hvor mye personen strever generelt hver dag og en vet heller ikke hvordan det faktisk er å være det mennesket. Det å gjennomgå den personen sin historie. "Det går over! Det går nok sikkert fint vettu!" Hadde det vært så enkelt, så selvfølgelig, ja! Men så er det jo slik at depresjon i seg selv er ikke noe en velger, det er en kjemisk ubalanse i hjernen som går over en lang tidsperiode. 

Fordommer kommer av uvitenhet og fremmedfrykt. Før man legger fra seg fordommene kommer man ingen vei. Det å bruke fordommer for å starte en diskusjon, tjener man ingen ting på, det taper man på. Vi er over fem millioner mennesker i Norge. Det er en økende grad av psykiske lidelser blant ungdom, og det bør være en direkte oppfølging av ungommene istedenfor at de snakker med hverandre på nett. Dette bidrar til å sykeliggjøre hverandre, og mennesker som kanskje ikke strevde psykisk fra før av, former seg etter andre mennesker og man psyker hverandre ned. Dette er et godt eksempel på hvor stor kraft sosiale medier har, og det er tragisk. Men ikke nok med det, vi ser en økende depresjonsstatistikk (mennesker som er diagnostisert av helsepersonell) og vi ser en økende selvmordsstatistikk. Og dette er vel ikke uten grunn? Det er vel ikke fordi det er en trend å være deprimert? Det var 515 selvmord i 2012, det er en økning på 4,3% på ti år. Og det er mye. 

Det finnes mennesker som sier de er selvskadere og sier de sliter med depresjon uten at de er diagnostisert med depresjon i seg selv, og man kan si at det er disse som også bidrar til at dette faktisk _blir en trend. Som det blir sagt i meningen

"Ja, vonde hendelser i livet inntreffer. Du slår opp med kjæresten, du krangler med bestevenninnen din, du får en dårlig karakter på skolen og jenta du akkurat passerte er penere enn deg. Men når ble dette uvanlig og når var dette grunner til å låse seg inne på et mørkt rom? Hvor ble det av tøffe ungdommer med ben i nesa som stod opp for seg selv og andre? Jeg er så lei av å høre om hvor vondt dere har det, hvor lei seg alle alltid er og hvor hardt det er å være ung i dag." 

Da lurer jeg på om dette mennesket vet hva en traume er og hva det gjør med kroppen både psykisk og fysisk. Dette er også en av tingene som kan skape depresjon, og det er også kriser som kan skape depresjon. Jeg tenker ikke minst på hvilke spenninger man må kjenne på i ettertid, mareritt, angst. Og med angsten kommer oppkasten, løs mage, svetten i håndflatene og knytingen i brystet. Har hun tenkt på det? 

Angst og depresjon er en 24 timersjobb, og for å holde ut med en psykisk lidelse i seg selv så må man faktisk ha bein i nesa. Det å stå opp hver dag når kroppen skriker etter mer søvn fordi du er deprimert og du egentlig bare vil sove. Angsten som tar deg når du skal ut av huset med tankekjør, brystet knyter seg og man blir gelé i beina. På det verste så må man holde seg nært et toalett i tilfelle man får løs mage eller må kaste opp. Så brutal og hard er realiteten. 

Se for deg å ligge hver eneste dag i fire måneder der du ikke klarer å kommunisere med mennesker på grunn av angst. Du mister vennene dine, skolen går dårlig, karakterene synker og du spiser dårlig. Du tør ikke til slutt å gå ut av døren fordi du får sterke reaksjoner som angstanfall og paranoia. Du mister kontroll over kroppen din. Bokstavelig talt. Så sitter det et menneske og bagatelliserer problemene dine og sier "tre små bloddråper på armen". Hva er det du skal fram til? Vil du ha store åpne kjøttsår med masse blod? Er det det du prøver å provosere fram? All selvskading er alvorlig uansett omfang! Å bagatellisere andres mennesker sine problemer når man ikke har stått i de selv er uhørt og en eiendommelig form for oppførsel.

Alle mennesker er forskjellige, og alle har forskjellige historier. Så hvordan kan du vite hvordan det er å gå i en deprimert person sine sko når du en gang ikke har opplevd alle påkjenningene fysisk på kroppen og hva det bærer med seg?

Fortell meg, og jeg lover deg du endrer mening om hvem som er svak her og ikke. 

 

6 kommentarer

hjernekaaos

13.08.2015 kl.02:23

PREACH!

StoryPain

13.08.2015 kl.16:31

Jeg har ikke ord, det du skriver er så sant at jeg ikke greier å komme med noen ord, som ikke allerede har blitt brukt... <3

Eilén Holt

13.08.2015 kl.17:32

StoryPain: Takk for tilbakemelding.. <3

Eilén Holt

13.08.2015 kl.17:32

hjernekaaos: :-D

Avanya

22.08.2015 kl.01:10

Er vondt å vite at det er mange jeg er glad i/ser opp til som sliter med det. Og enda flere mørketall. :( Du setter ord på noe av det som er vanskeligst av alt å ordlegge. Du er dyktig.

Eilén Holt

23.08.2015 kl.17:06

Avanya: Tusen takk for tilbakemelding. Det betyr mye. Det er vondt, men også samtidig godt fordi man ikke er alene. Man får et spesielt bånd og bare skjønner hverandre! Det er godt. Det som er vondt er at det faktisk er sånn... <3

Skriv en ny kommentar

Eilén Holt

Eilén Holt

21, Oslo

21 år og student bosatt i Oslo. Er en rektangel plassert i en firkantet verden. ​ Det å reise er en stor del av livet mitt, og jeg elsker det! Psykisk helse er min hjertesak. ​​ Kontakt meg gjerne på: Eilen_holt@hotmail.com

Følg Eilén på instagram Blogglisten eilenholt eilenholt

Kategorier

Arkiv

hits