Ikke all selvskading er synlig

Jeg skriver overhodet ikke dette innlegget for å støte noen, sette idéer i hodet på andre eller trigge. Dette er ikke for å belyse at det er flere måter å selvskade seg på, men for å bevisstgjøre omfanget. Dette er et blogginnlegg basert på mine egne erfaringer og tanker rundt tematikken selvskading. 

Selvskading er en fellesbetegnelse på atferd hvor en person bevisst påfører seg selv fysisk eller psykisk smerte.

- Wikipedia 

Når man hører ordet selvskading tenker man som oftest på kutting, og gjerne på armene. Det finnes langt flere måter å selvskade på som man ikke tenker over. Ikke all selvskading er synlig. Dette er også en av grunnene til at jeg som oftest tar med Wikipedia definisjoner i blogginnleggene mine. De er som oftest gode, korte og beskriver tematikken enkelt og greit. Hva tenker du på når du hører ordet selvskading? Som sagt så tenker de fleste på kutting eller risping på underarmene. Sannheten er at selvskading kan være så mye mer. 

Psykisk selvskading er mindre konkret enn fysisk selvskading. Psykisk selvskading beskrives som det å utsette seg for alvorlige, farlige situasjoner eller å utsette seg for ydmykelse. Psykisk selvskading kan være så mangt, men jeg tenker jeg skal nevne noen av mine tanker rundt dette da jeg ikke har funnet noe særlig informasjon om dette på nett. Psykisk selvskading kan være å søke opp bilder av mennesket som har voldtatt deg, ringe han/henne eller ta kontakt etter en så alvorlig hendelse for å plage seg selv. Det kan være å provosere venner, familie eller ukjente for å få de til å kjefte og kanskje slå. Det kan være å prate nedlatende til seg selv over tid. 

Fysisk selvskading er jo noe jeg er mer sikker på og som det står mer om på nettet. Det er nok den formen for selvskading som er mest belyst og som det er mest informasjon om på nett. Det er å skade seg selv fysisk, rett og slett. Uansett om det er å klore seg, rispe seg, kutte seg eller slå i veggen. Eller andre måter. Sulte seg, kaste opp med vilje er også en form for selvskading. 

Hva som er verst av psykisk og fysisk selvskading, er ikke godt å si. Vi kan jo si at fysisk selvskading gir konsekvenser i ettertid med tanke på arr man må bære hele livet som er synlige - arr, som kan gi blikk, kommentarer og stygge holdninger fra andre mennesker som ikke helt forstår. Men likevel, kan den psykiske selvskadingen være verst - Den kan arre opp i det mest utenkelige med vilje og skape mer psykiske plager i ettertid også. Hvem av de som er verst er som sagt ikke godt å si. Jeg velger å ikke sette de opp mot hverandre fordi all selvskading uansett hvilken form er alvorlig. Jeg tror uansett at begge formene for selvskading drives av to ting - Indre smerte og håpløshet. 

 

Q: Har dere noen former for psykisk selvskading dere vil belyse? Kjenner du deg igjen? 

Håper virkelig dere vil dele deres erfaringer enten det er anonymt eller med navn. Takk. <3

7 kommentarer

koreabeautyblog

11.08.2015 kl.05:24

Vet veldig godt hvordan det er.. Har selv slitt med både fysisk og psykisk selvskading i mange år

Eilén Holt

11.08.2015 kl.05:26

koreabeautyblog: <3

Alexandra

11.08.2015 kl.19:07

Jeg har drevet med både fysisk og psykisk selvskading i flere år.

Noen ganger gjør jeg det fremdeles.

Mange sier at det er jo bare å bestemme seg for å slutte. Det er ikke så enkelt dessverre. Jeg har ikke kuttet eller kastet opp på ganske lenge. Men siden jeg "sluttet" med den fysiske har den psykiske selvskadingen "tatt over" på en måte.

Ina

12.08.2015 kl.09:54

Veldig bra skrevet! :)

Må bare si at du har en veldig interessant og fin blogg! Har slitt psykisk i 5 år selv.

Skal følge deg videre! Har likt facebooksiden også :)

Ha en fin dag <3

Eilén Holt

12.08.2015 kl.13:07

Ina: Tusen takk for det! Har lest litt på bloggen din, og kommer til å følge deg også! Du skriver mye bra og interessant selv. :-) Ha en super dag!

Eilén Holt

12.08.2015 kl.13:10

Alexandra: Takk for tilbakemelding! Det er som sagt ikke bare å bestemme seg for å slutte. Jeg kan kjenne meg veldig igjen i at folk bagatelliserer et slikt problem når det kommer til selvskading uansett form. Håper virkelig du klarer å slutte med den psykiske selvskadingen og du får hjelp til det! <3

HL

12.08.2015 kl.15:22

Jeg skader meg både psykisk og fysisk. Jeg har opperert xx antall ganger, sydd sikkert 400 ganger og skadet meg så mange ganger at det ikke finnes normale tall. Heller ikke på antall sting. Men det psykiske gjør jeg når jeg ikke har anledning til å skade meg fysisk. Jeg ringer noen jeg vet vil tråkke på følelsene mine, sier noe stygt til noen for at de skal slette meg som venn, ringer en gammel dame jeg en gang trodde var glad i meg som jeg har sett ikke var det og som på mange måter ødela en bit av barndommen min. Jeg kan si så mye at jeg blir politianmeldt for det! Det er psykisk selvskading som blir til fysisk. Jeg kunne ønske noen kunne forstå. Jeg trenger sårene mine, for å ikke skade meg på andre måter. Og akkurat nå, kommer jeg til å sette meg ned og skrive en mail til ei som hater meg. Fordi jeg trenger å bli hatet litt til.

Skriv en ny kommentar

Eilén Holt

Eilén Holt

21, Oslo

21 år og student bosatt i Oslo. Er en rektangel plassert i en firkantet verden. ​ Det å reise er en stor del av livet mitt, og jeg elsker det! Psykisk helse er min hjertesak. ​​ Kontakt meg gjerne på: Eilen_holt@hotmail.com

Følg Eilén på instagram Blogglisten eilenholt eilenholt

Kategorier

Arkiv

hits